Debian 3.1/ Ubuntu Hoary 5.04 Blank Screen

Posted by: xacex

Debian 3.1/ Ubuntu Hoary 5.04 Blank Screen - 07/13/05 06:10 PM

so. I googled and wiki-ed far and wide and found no answer. But I fixed the problem myself and here I am to post it here just incase.

I'll keep it short and simple.

What happened was is I had this random box just sitting around doing nothing with no os on it. I put Debian 3.1 on it. After it went through the phases of installing and updating it's packages it rebooted itself. Up came the bootloader and loaded normally.

then after all the net config messages and other misc garbage that no one pays attention to anyway - it tried to load gdm.

Then came the blank screen with a white cursor up at the top, not blinking. No mouse,no input at all, and Alt-Ctrl-F 1-7 did nothing.

Apparently I had forgotten that there were two video cards. One Intel Onboard card and another ATI Radeon (some number) card in one of the AGP slots.

So what happened was when Debian configured xorg it put the Intel onboard autodetect instead of the ATI card. the Intel card was not hooked up through the monitor and disabled in the bios.

Plus - who would want to use onboard when they have a fairly new ATI card just sitting there collecting dust?

So I had to manually reboot the box, boot from the rescue mode option from the bootloader. log in as root (It auto does this on 3.1 and Ubuntu 5.04) then simply type:

dpkg-reconfigure -plow -xserver-xorg

then a nice little text based prompt follows and asks you awesome questions that you normally wouldn't know off hand, like the horizontal and vertial refresh rates of your monitor, etc...

and of course the things that matter: the XServer driver (ATI in this example) and the card identification and bus position.

This works equally for Debian and Ubuntu. Ubuntu just gives you the blank screen always, but Debian will sometimes load a generic driver 800x600 screen res with 24bit color scheme until you change the xf86Config which can only be changed under root, which cannot be logged into under the gdm.

So, maybe if someone has this problem in the future and they google, they'll find this nicely put answer. Or maybe it just gave me a chance to complain about my woes of yesterday.

Either way.

Hm. So much for short and simple.
Posted by: pergesu

Re: Debian 3.1/ Ubuntu Hoary 5.04 Blank Screen - 07/14/05 03:18 PM

I'm here to add nothing constructive at all.

But a chick who can fix a messed up *nix box?

/me is in love
Posted by: sinetific

Re: Debian 3.1/ Ubuntu Hoary 5.04 Blank Screen - 07/22/05 12:49 AM

Yeah, configuring X is pretty standard stuff if you run gentoo, bsd or slackware(dont know if it's still like that in new versions of slack though)
I dont really think this would be an amazing story if it weren't for the fact that a girl did it.
/me waits for hate mail
Posted by: Gremelin

Re: Debian 3.1/ Ubuntu Hoary 5.04 Blank Screen - 07/22/05 01:18 AM

Quote:
Originally posted by pergesu:
But a chick who can fix a messed up *nix box?

/me is in love
Quote:
Originally posted by sinetific:
if it weren't for the fact that a girl did it.
Indeed...
Posted by: xacex

Re: Debian 3.1/ Ubuntu Hoary 5.04 Blank Screen - 05/18/06 08:06 PM

hey. I wasn't trying to do anything epic. I was posting this so I could come back to it later when/if I needed to.

Like today.
Posted by: Gremelin

Re: Debian 3.1/ Ubuntu Hoary 5.04 Blank Screen - 05/18/06 08:21 PM

Dear god, it speaks! almost a year off at that ;P
Posted by: xacex

Re: Debian 3.1/ Ubuntu Hoary 5.04 Blank Screen - 05/22/06 04:18 PM

a year! no way! that can't be.
Posted by: Gremelin

Re: Debian 3.1/ Ubuntu Hoary 5.04 Blank Screen - 05/22/06 04:42 PM

Psh, read the datestamps